Bylo pondělí 18. října 2021 a zároveň den, kdy se celá třída 9. A společně s třídní učitelkou Věrou Bednářovou vydala na exkurzi, která se konala na škole ESOZ v Chomutově a týkala se robotů a jejich programování.

Když jsme dorazili na místo konání, uvítal nás příjemný a sympatický pan učitel Evžen Snášel, který nás zavedl do laboratoře, kde exkurze mohla začít. My, účastníci, jsme se posadili na židle před promítací plátno a natěšeni jsme očekávali začátek prezentace.

Začali jsme tím, co robot je a odkud toto slovo vlastně pochází. Dozvěděli jsme se, že robotů je několik druhů, např. servisní roboty, průmyslové roboty, systémy pick and place a ty nejvyspělejší, humanoidní roboty, které jsou jak vzhledově, tak i projevy inteligence podobné člověku. Mimo to také umí reagovat v reálném prostředí.

Roboty se také dají i různě naprogramovat. Nejčastější metodou je Play-back, dále pak Teach-in a Off-line. Co se týče jejich ovládání, zjistili jsme, že se dají ovládat buď drátově, nebo bezdrátově. Pokud budeme hovořit o bezdrátovém ovládání, je možné buď radiovým signálem, přes bluetooth nebo přes wifi.

Když prezentace skončila, následovaly k ní otázky, za jejichž správné zodpovězení jsme dostávali odměnu. Poté nám pan učitel ukázal i nějaké roboty. Viděli jsme jich skutečně dost. U některých jsme si mohli vyzkoušet i jejich naprogramování. Zajímavá byla kobra, která reagovala na pohyb ve svém okolí.

Nakonec jsme se s panem učitelem rozloučili a šli zpátky do školy. Byl to skvělý den plný zajímavostí, na který jen tak nezapomeneme.

Tereza Němcová