Třídy 6. D, 8. D, 8. E a 9. A navštívily v září 2019 výukový program na Radnici v Chomutově, který byl součástí výstavy 50 let numismatiky na Chomutovsku a Zmatené peníze. Programem provázela a řídila lektorka Bc. Xenie Janečková. Program byl vždy připraven pro jednotlivou třídu, aby se děti pobavily, pohrály si, ale zároveň se i poučily. Děti se naučily pracovat s finančním plánem svým i své rodiny a co jsou to peníze budoucnosti. Dále se děti dozvěděly zajímavé informace o financování státu v době první světové války (tzv. nouzovky, kolkování, hyperinflace, poukázky ze zajateckých táborů aj.) a o historických platidlech z oblasti historie.

Jak to vidí děti

Dne 20. 9. 2019 se 9. A zúčastnila přednášky Hravé peníze, která probíhala na radnici Chomutov. Paní Xenie nám ukázala, jak bychom měli uvažovat o hospodaření s našimi penězi, které budeme v budoucnu vydělávat. Poté následovala prohlídka peněz, krátké uvedení do doby, kdy byly peníze znehodnoceny. Přednáška byla velmi naučná a moc se nám líbila.

žákyně 9.A

Na přednášce jsme zjistili, že dříve se neplatilo, ale vyměňovalo např. za dobytek, nebo se platilo mušlemi. Viděli jsme mince, které byly dříve vyrobeny z kovu. Pak jsme si prohlédli bankovní peníze, které byly vyrobeny z papíru, látky nebo dokonce z kůže. Vyzkoušeli jsme si různé věci např. vymyslet svou vlastní bankovku, poskládat si puzzle a oblékli si oblek a dřevěné boty, které lidé dříve nosili. Program přednášky se nám velice líbil a všichni se těšíme na nějaký další.

žákyně 8.D

Dne 25. 9. 2019 jsme společně s 8. D vyrazili třetí vyučovací hodinu na městskou radnici, kde se konal výukový program Příběh peněz. Začali jsme tím, že nám ukázali rozpočet výdajů na měsíc, dále nám ukázali první mince a bankovky. Překvapili nás první kalkulačky a starožitná pokladna, nakonec jsme si mohli vyrobit vlastní bankovku, vyfotit se v kostýmu a zahrát si hry např. karty. Program se všem moc líbil, a proto mu všichni dáváme deset z deseti.

žák 6.D